Tuesday, June 12, 2012

Sushi Zanmai Is Not Halal





"Dear Zuriani, thank you very much for your enquiry about halal status of our restaurant. Please be informed that our restaurant is not halal due to sake serving. Other than that, all of our meat based products are from halal certified supplier and we are pork free. However, some of our cook dishes did contain mirin for taste purpose. Generally, during the cooking process, the mirin will evaporate. Hope the above helps. Thank you very much!"

Some of my friends said you can still eat there because not all the food served there is haram and contained alcohol.  

But oh well, I don’t feel like eating at Sushi Zanmai anymore. Apart from haram things there is also a 'grey area' called mushbooh. Mushbooh is an Arabic term which means suspected. If one does not know the Halal or Harm status of a particular food or drink, such a food or drink is doubtful. A practicing Muslims prevents him/herself from consuming doubtful things.

In the picture above, Sushi Zanmai stated that the alcohol is evaporated during the cooking process. However, it is not permissible to eat dishes cooked with alcohol, as ALL the alcohol is not evaporated with cooking or heat. 

Refer to the following, quoted from the famous Mayo Clinic:

“Many people believe that because alcohol is sensitive to heat, it is eliminated with cooking. However, not all the alcohol content of alcoholic drinks is removed with heat; it depends on the type and time of cooking. For instance if you add beer or wine to boiling liquid, then immediately remove it from the heat, 85 per cent of the alcohol content will remain. If you light the alcohol, as in flambé dishes, 75 per cent will remain. Even after simmering the dish for one and a half hours, it will still have 20 per cent of the original alcohol content.

It is only if you simmer the mixture for two or more hours, (as you would with a wine-based beef casserole), that as little as five to 10 per cent of the original alcohol content remain.

And sometimes I wonder is it ok to eat at a restaurant where alcohol is served? The answer is, if it is possible to eat elsewhere then it is not permissible to eat at these places, because that involves cooperating with them in sin and transgression, which Allah has forbidden. 

If it is not possible to eat elsewhere then it is permissible to eat there in cases of necessity, because Allah says (interpretation of the meaning): “and has not laid upon you in religion any hardship” [al-Hajj 22:78] “Allah burdens not a person beyond his scope” [al-Baqarah 2:286] But he should not eat or drink anything except that which Allah has permitted. [Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 22/296-297.]

And Allah knows best. And it is only Allah who grants success. May Allah exalt the mention of His slave and messenger Muhammad, and render him, his household and companion safe from evil.



8 comments:

afrah.hana said...

Hopefully everyone else outhere can think like this.

Dalam Ihya ‘Ulumuddin karya Imam al-Ghazali tentang kesan makanan yang haram kepada zuriat iaitu anak-anak :

“Jika kita ingin anak kita menjadi soleh, bijaksana dan berguna, berikanlah ia makanan daripada rezeki yang halal sejak mereka dilahirkan. Makanan yang halal selain daripada menjadikan anak kita berguna, boleh menjadikan mental mereka cerdas dan pintar. Sebaliknya anak akan menjadi derhaka terhadap kita jika ia diberi makanan yang kotor”

Dari Abu Hurairah r.a katanya, :Rasulullah SAW bersabda:

“Hai manusia! Sesungguhnya Allah itu baik. Dia tidak menerima sesuatu melainkan yang baik. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan kepada orang-orang mukmin seperti yang diperintahkan-Nya kepada para Rasul.

Firman-Nya:

“Wahai para rasul, Makanlah makanan yang baik-baik (halal) dan kerjakanlah amal soleh. Sesungguhnya Aku Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (al-Mukminun:51)

“Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah rezeki yang baik-baik yang telah kami rezekikan kepadamu…”(al-Baqarah:172)

Kemudian Nabi SAW menceritakan tentang seorang lelaki yang telah lama berjalan kerana jauhnya perjalanan yang ditempuhnya sehingga rambutnya kusut masai dan berdebu. Orang itu menadah tangannya ke langit dan berdoa:”Wahai Tuhanku! Wahai Tuhanku! “. Padahal makanannya dari barang yang haram, minumannya dari yang haram, pakaiannya dari yang haram dan dia diasuh dengan makanan yang haram. Maka bagaimanakah Allah akan memperkenankan doanya.”

(Riwayat: Muslim).

Daripada Abu Abdullah al-Nu’man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata:

Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang halal itu terang / jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang / jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya.

Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad.Ketahuilah ia adalah hati.


(Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari dan Muslim.)

Zuriani Y. said...

Thank you for sharing. Really appreciate it =)

sue said...

assalamualaikum...

juga tertanya2 status halal sushi zanmai nie...walaupun tak pernah ke sana sekali pun...sbb ngk ramai member minat ke sana...tp hati saya was2...boleh saya share info berkenaan status halal sushi zanmai nie tak?

Zuriani Y. said...

Yup sure go ahead. And some of my friend said the ketchup contains mirin (Japanese wine)

sue said...

yup...kebanyakan kicap (shoyu) memang ada mirin...kalau ngk kat pasaraya yg ada jual bahan2 makanan jepun pun memang ada tulis di bahagian ingredients tu Mirin...tp selalu nye bahagian tu akan ditampal dgn sticker ingredients yg dah ditranslate ke english dan tak mentioned pun mirin tu...kena jaga2...

btw thanx :)

Zuriani Y. said...

tapi tu la pelik worker dia yang melayu tak de pulak nak ckp apa2. haih kita pon yakin je la sbb pekerja dia melayu.

i was abt to buy a pig skin lining shoes kat topshop and pekerja melayu dia x ckp apa2 pon. nasib i tanya. dah la sticker and tag tulis pig skin lining xde langsung

Nor Akma said...

very good info.

I follow u.. ;)

Zuriani Y. said...

Thank yoou =)

Post a Comment